Research
Tip: To personalise the research list, click the gear symbol above.


Choose type:


Råvaruplanket Trump mot världen

Download

Trump mot Europa underminerar diplomatin
President Trumps förhandlingsstrategi har blivit vida känd. Att driva många förhandlingar med höga insatser parallellt med liten sannolikhet att vinna dem alla må varit ett framgångskoncept som privat affärsman. Att driva USA:s utrikespolitik med samma metodik har rubbat världsordningen såsom vi känt den sedan andra världskriget. Europa har försökt sätta hårt mot hårt och värna sin suveränitet och fått lära sig att om man söker en hjälpande hand, får man börja leta i änden på sin egen arm.

Trump mot Kina driver bred råvaruinflation
Handelskriget mot Kina har växlat fram och tillbaka men nu nått en fas där strategin ligger klar och ”skottet i Sarajevo” avfyras den 6e juli då tullarna ska införas, en kort frist för att hoppas på genombrott i skyttegravarna. USA skjuter in sig på Kinas ambitioner att lättra i värdekedjan medan Kina skjuter in sig på USA:s export av råvaror. Med tullar på allt från sojabönor och kött till bilar kommer inflation både från råvaror och konsumtionsvaror.

Trump mot Iran driver oljepriset
Efter 18 månaders produktionssänkning bytte OPEC fot under årets första möte i Wien. Den utökade gruppen OPEC+ återgår till målet på 1,8 Mbpd. Det betyder i praktiken att de starka länderna får öka produktionen och kompensera för att de svaga länderna ofrivilligt sänkt produktionen mer än avtalat. Saudi har därmed bäddat för att kunna vara med och ta Irans marknadsandel
när sanktionerna slår till från USA i november. Oljepriset steg på beskedet när reservkapaciteten hos OPEC minskar ytterligare.

Trump mot NAFTA driver jordbruksråvaror
Trumps hårdnackade retorik mot grannländerna och hånfullheten mot Kanada efter G7-mötet har potential att leda till Naftas sammanbrott och motaktioner i form av tullar från Mexiko och Kanada på USA:s export av soja och majs, vilket bäddar för matprisinflation.

Disclaimer

Martin Jansson

Strategist

Commodities

nija03@handelsbanken.se

Latest analyses

2018-12-10

Commodity Strategy

2018-10-12

LME Week 2018:

2018-08-22

Trump holds the key for commodities